UX ve UI Tasarım Nedir? Özellikleri ve Farkları Nelerdir?

Kasım 29, 2019 -

UI Tasarımı Nedir?

UI tasarımındaki “UI”, “kullanıcı arayüzü” anlamına gelir. Kullanıcı arayüzü, bir uygulamanın grafik düzenidir. Kullanıcıların tıkladığı düğmeler, okudukları metinler, resimler, kaydırıcılar, metin giriş alanları ve kullanıcının etkileşime girdiği tüm öğeleri içerir.

Bu, ekran düzeni, geçişler, arayüz animasyonları ve her bir mikro etkileşimi içerir. Her türlü görsel öğe, etkileşim veya animasyonun tümü bu kavram altında tasarlanmalıdır.

Mobil UI Tasarım

Bu iş UI tasarımcılarına düşüyor. UI tasarımcıları, bir uygulamanın kullanıcı arayüzünün görünümünü ve izlenimini yaratır. Renk şemalarını ve düğme şekillerini seçer, satırların genişliği ve metin için kullanılan fontlara karar verirler.

Ayrıca UI tasarımcılar birer grafik tasarımcıdır. Estetik ile yakından ilgilenirler. Uygulamanın arayüzünü, uygulamanın amacına ve/veya kişiliğine uygun olması için görsel olarak teşvik edici ve çekici olmasını sağlamak onlara bağlıdır. Ve her görsel öğenin hem estetik hem de amacı doğrultusunda çalışmalarını sağlmakla görevlidirler.

UX Nedir?

Bilişsel bilim adamı Don Norman, Apple’da çalıştığı ve 1990’ların başında “kullanıcı deneyimi” terimini, aşağıdaki gibi tanımlamıştır:

Kullanıcı deneyimi’, son kullanıcının şirket, hizmet ve ürünleri ile etkileşiminin tüm yönlerini kapsar.

Bu, sadece bir dijital deneyim değil, bir insanın bir ürün veya hizmetle yapabileceği her etkileşimi kapsayabilecek geniş bir tanımdır.

Adı ne olursa olsun, Norman'ın orijinal UX tanımı, her düşünce deneyimi tasarımının merkezinde yer alır ve her zaman etkileşim içinde olduğu insana odaklanır.Bir kullanıcının uygulama konusundaki deneyimi, onunla nasıl etkileşimde bulunduğuna göre belirlenir.

Deneyim pürüzsüz, sezgisel mi, yoksa kafa karıştırıcı mı?

Uygulamada gezmek mantıklı geliyor mu yoksa keyfi mi hissettiriyor ?

Uygulama ile etkileşime giren insanlar belirledikleri görevleri verimli bir şekilde yerine getirebiliyor mu yoksa bir mücadele hissettiriyor mu?

Bu gibi soruların cevabı UI tasarımcılarının yarattığı kullanıcı arayüzü öğeleriyle etkileşimin ne kadar kolay veya zor olduğuna göre belirlenir.

Bunun yanında Kullanıcı deneyiminden sorumlu UX tasarımcıları, şirketin müşterinin ihtiyaçlarını karşılayan bir ürün veya hizmet sunmasını sağlamak ve istenen sonuçları sorunsuzca elde etmelerini sağlamakta yakından sorumludur.

UX Tasarım

UX tasarımcıları, kullanıcılarını araştırma ve deneme yoluyla anlamak için, UX araştırmacıları, pazarlamacıları ve ürün ekipleriyle yakın çalışır. Hem nicel hem de nitel kullanıcı araştırmasına dayanarak deneyimleri sürekli olarak yinelemek ve geliştirmek için kazanılan bilgileri kullanırlar.

Birlikte Nasıl Çalışırlar?

Bir UX tasarımcısı kullanıcı arayüzünün nasıl çalıştığına karar verirken, UI tasarımcısı kullanıcı arayüzünün nasıl görüneceğine karar verir. Bu çok işbirlikçi bir süreçtir ve iki tasarım ekibi birlikte çalışma eğilimindedir.

UX ekibi uygulamanın akışını oluştururken, tüm düğmelerin görevlerinizde sizi nasıl yönlendirdiği ve arabirimin kullanıcının ihtiyacına nasıl verimli bir şekilde hizmet ettiği gibi, UI ekibi bu arabirim öğelerinin tümünün ekranda nasıl görüneceği üzerinde çalışır.

Diyelim ki tasarım sürecinin bir noktasında, belirli bir ekrana ilave düğmelerin eklenmesi gerektiğine karar verildi. Bu, düğmelerin nasıl organize edileceği, şeklini ve boyutunu değiştirmek gerekebilir.

UX ekibi, düğmeleri düzenlemenin en iyi yolunu belirlerken UI ekipleri tasarımlarını yeni düzene uyacak şekilde düzenlerler. Uİ ve UX tasarımcıları arasındaki sürekli iletişim ve işbirliği, son kullanıcı arayüzünün olabildiğince iyi görünmesini ve aynı zamanda verimli ve sezgisel bir şekilde çalışmasını sağlamaya yardımcı olur.

UX VS UI TASARIM

Keyifli UI oluşturma hakkında dikkat edilmesi gereken noktalar:

  1. Bir ekranda insanlar her zaman en büyük, en cesur ve en parlak olanı okuyacaklardır. Bu genel insan doğasıdır. Dikkatimiz, en büyük, en cesur ve en parlak olanı seçecek şekilde programlamıştır.
  2. Bir tasarımcı olarak, bu bilgiyi, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için kullanabilirsiniz.
  3. Hizalama, UI Tasarımının temel yönüdür. Ve önemli bir tasarım prensiplerinden biri hizalama çizgileri sayısını en aza indirmektir. Bu okunabilirliği arttırır ve tasarımı göze daha hoş hale getirir.

İki temel hizalama türü vardır:

Kenar hizalama ve Merkez hizalama

  1. Kenar hizalama, tüm öğeleri tek bir çizgiye yaslayarak sıralamaktır.
  2. Merkez hizalama, tüm öğeleri orta noktalarına göre sıralamaktır.

Kullanıma bağlı olarak, birini veya diğerini seçebilirsiniz. Genellikle, kenar hizalaması daha iyi kabul edilir.

Photoshop gibi tasarım yazılımlarında öğeleri hizalamak için oldukça kolay araçlar bulunmaktadır.

UI tasarımda en önemli etki tasarımınızla kullanıcının dikkatini çekmektir. Bu da tasarımlarınızdaki her küçük şeye dikkat etmeniz gerektirir.

UI Tasarım, kullanıcıların dikkatlerini önemli noktalara yönlendirerek kullanıcılarınız için deneyimi uyarlamak ile ilgilidir.

Kullanıcının dikkatini çekmek için metnin manipüle edilmesinin yollarından bazıları:

  1. Metnin boyutunu büyütmek veya küçültmek.
  2. Daha koyu veya daha parlak renkler kullanmak.
  3. Harflerin her biri arasındaki mesafeyi artırmak.
  4. İnce veya hafif bir şeye karşı ağır bir ağırlığa sahip bir yazı kullanmak.
  5. Kelimeler italikleştiremek veya bazı kelimeleri büyük harfle ve küçük harfle yazmak.

Tasarım yaparken en önemli şey testtir. Farklı herşeyi demediğinizden emin olun: renkler, yazı tipleri, tonlar, açılar, hizalama, düzen vb. Farklı komutlarla denemeler yapın, böylece çeşitli dikkat çekici komutları kullanarak etkin bir kullanıcı arayüzü oluşturabilirsiniz.

Harika bir UX için dikkat edilmesi gereken noktalar:

Uygulamanın açılışında uygulamanın nasıl kullanılacağını açıklayan uzun açıklamalara yer vermeyin. Bunun yerine, kullanıcılarınıza ne zaman bilgi verilmesi gerekiyorsa o an görünecek bilgiler oluşturun. Kısaca bağlamsal hale getirin.

Gerektiğinde ipuçları ve püf noktaları verin. Açık bir öğreticiye ihtiyaç duymadan, kullanıcının kendini birkaç saniye içinde uygulamada bulduğu tasarımı oluşturmaya çalışın. Sezgisel tasarım ilkelerinin geldiği yer de tam burasıdır.

Mobil kullanıcıların, yenilemek için çekmek veya yakınlaştırmak için çimdiklemek gibi akıllarında bir şeyler köklü olduğunda uygulamanız için bu kurallara sadık kalın.

Ve bu eylemleri başka bir amaç için kullanmayın. Yeni bir dergi girişi eklemek için çekme gibi bir işlemi kullanmak süper kafa karıştırıcı olur.

Kullanıcılarınıza bilgisiz kutular gibi davranmayın. Sık kullanılan bir işlemi onaylamak için kullanıcıya açılır pencere/uyarı vermeyin.

Ancak kullanıcıların bir şeyleri silmek veya bir şey satın almak gibi pişman olabileceği zararlı eylemler için onay isteyin.

Gereksiz açılır pencereler ve uyarılar akışı keser ve kullanıcı deneyiminin kötüleşmesine neden olur. Müşterilerinizi aptal hissettirmeyin.

Etiketler
  • SEO
  • Web Yazılım
  • Web Tasarım

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Whois; domainin kayıt ve bitiş tarihi gibi bilgilerin yanı sıra sahibinin iletişim bilgilerini de içeren, domainlerin kimlik bilgileridir.