Teknoloji Nedir? Faydaları ve Dezavantajları Nelerdir?

Şubat 10, 2020 -

'Teknoloji' terimi oldukça geniştir ve herkes bu anlamı farklı yorumlayabilir. Ancak teknoloji, araçlar yaratma, işleme ve bunun sonucunda ihtiyacımıza göre ürünlerin çıkarılmasına yönelik bir bilgi bütünüdür şeklinde tanımlayabiliriz.

Teknolojiden Faydalanarak Büyümek

Teknoloji aynı zamanda problemleri çözmek için kullanılan bilimsel bir uygulamadır. Ancak, teknolojinin ve bilimin belirli görevleri yerine getirmek veya sorunları çözmek için birlikte çalışan farklı konular olduğunu bilmek oldukça önemlidir.

Teknoloji dinamik bir yapıya sahiptir ve gelişmeye her an devam etmektedir. Çünkü teknolojiye olan ihtiyaç ve taleplerimiz zaman geçtikçe değişmeye devam ediyor.

Teknoloji Rekabet Kazandırır

Sanayi çağından bilgi çağına geçtik. Sanayi çağında, büyük miktarda sermayeye sahip şirketler rekabet avantajı elde etmek için pahalı teknolojik araçları kullanma potansiyeline sahipti.

Küçük işletmelerin daha az potansiyeli vardı çünkü pahalı üretim veya işleme teknolojisi araçlarını karşılayamıyorlardı.

Ancak, teknolojideki ilerleme bilgiye bağlı yeni bir ekonomik ortam yarattı ve buna “Bilgi Çağı” adını veriyoruz. Bilgi çağı farklı bir çalışma ortamı sağlamasıyla beraber küçük işletmelerin rekabetçi pazarlarda yer almasına yardımcı oldu.

Basit bir örnek ele alalım ve teknolojinin nasıl geliştiğini görelim:

Teknolojinin evrimine bir örnek; Kalem, insanların önceki düşüncelerini ve eylemlerini yazılı olarak kaydetmelerini ve kendilerinden sonraki diğer insanlara referans olmalarını kolaylaştıran ilk teknolojilerden biridir. Bu teknoloji daha sonra matbaanın gelişimi ile büyük ilerleme kaydetti.

Matbaa ile yazılı kelimeyi toplu olarak üretmeyi kolaylaştıran insanoğlu bilgiyi daha geniş kitlelere ulaştırabildi. Matbaanın yanında zamanla daktilolar oluşturuldu ve bu da herkesin kendi belgelerini yapmasının önünü açtı.

Tüm gelişmelerin sonrasında bilgisayarın ortaya çıkmasıyla zamanla, düzenleme, yazma ve paylaşma bağlamında önceki tüm teknolojilerde önemli ölçüde gelişme gösterdi.

Not: Akıllı telefonlar aynı zamanda teknolojinin bir başka evrimi olarak düşünülebilir. Bizlere cebimizde yalnızca arma yapacağımız bir cihaz değil aynı zamanda bir bilgisayar olmasına izin vererek dünyanın her yerinden yazmamızı ve paylaşmamızı sağlıyor.

Teknolojinin Avantajlari Ve Dezavantajlari

Teknolojinin kullanımı son derece iyidir, çünkü günlük hayatımızdaki işleri yapma şeklimizi basitleştirir, ancak eğer teknoloji yanlış uygulanırsa, birçok yönden zararlı olabilir.

Teknoloji insanlar tarafından hemen hemen her işi başarmak için geliştirilmiştir bir başka anlamda insanlar için imkansızı mümkün kılmak için geliştirilmiştir.

Teknoloji Dinamiktir

Ancak, bugün teknolojinin avantaj ve dezavantajını anlamanız için çok açık bir örnek verebiliriz; Uçak, tren, gemi gibi ulaşım araçları insanların uzak mesafeleri kolaylıkla kat edebilmesi sağlarken nükleer teknolojinin kullanılarak kitlesel silahlar yapılarak insanlar öldürülmektedir.

Aşağıda örnek olarak iş dünyasında teknolojinin avantajlarına ve dezavantajlarına kısaca değindik,

Teknolojinin Avantajları Nelerdir?

ÜRETİMİ ARTIRIR:

Teknoloji, işletmelerin çoğu görevi otomatikleştirmesine yardımcı olur bu işlem, daha fazla üretim ve verimlilik sağlar. Örnek olarak fırınlar sıcaklık düşüşünü veya sıcaklık artışını tespit etmek için sıcaklık sensörlerini kullanarak sıcaklık odasını otomatikleştirebilir.

TEKNOLOJİ KÜÇÜK İŞLETMELERİN REKABET AVANTAJI KAZANMASINA YARDIMCI OLUR:

Eğer işletme teknolojisi iyi uygulanırsa, küçük işletmelerin rekabetçi bir pazarda yer almasına yardımcı olabilir. Küçük işletmelerin pazarda iyi bir konum elde etmek ve ölçeklendirmek için teknolojiyi kullanma şekillerinden bazıları;

Sosyal ağlar ve elektronik posta gibi internet teknolojileri aracılığıyla müşteri hizmetlerinin iyileştirilmesi, müşteri ihtiyaçlarına ve isteklerine göre uyarlanmış yeni ürünler ve hizmetler oluşturulması olarak sıralanabilir.

ZAMAN KAZANDIRIR:

İşletmedeki faaliyetlerin çoğu otomatik olduğundan, işlem sırasında zaman tasarrufu sağlanır. Bilgisayarlar çeşitli iş görevlerini yerine getirmek için kullanılabilir; örneğin, verileri kaydetmek için bir bilgisayar kullanılabilir, uzak bir bölgeye video konferans ile bağlanılabilir vb.

TEKNOLOJİ İNOVASYONU HIZLANDIRIYOR:

Küçük işletmelerin günümüzün rekabetçi dünyasında başarılı olabilmelerinin tek yolu yeni ürünler veya hizmetler oluşturmak için teknolojiyi kullanmak.

Küçük işletmeler, hedeflenen tüketiciler hakkında bilgi toplamak için internet teknolojisini kullanabilir, böylece ihtiyaçlarını ve isteklerini anlayabilirler; Bu bilgi yeni ürün veya hizmetleri uyarlarken kullanılabilir.

BİLGİ PAYLAŞIMINI GELİŞTİRİR:

Birçok işletme, kurum içindeki bilgi akışını kolaylaştırmak için iç ağları kullanır. Bu iç ağ, işteki farklı bölümler arasında bilgi aktarımında yardımcı olabilir. Ayrıca çalışanlar, yazıcılar, faks makineleri ve internet gibi farklı teknolojileri bir iç ağ üzerinden paylaşabilirler. Bu kolay bilgi akışı aynı zamanda bir işte kararların alınma hızını arttırır.

VERİ DEPOLAMASINI GELİŞTİRİR:

Bir işyeri grev yapabileceği ve tüm önemli bilgileri kaybedebileceğiniz için iş verilerini güvende tutmak çok önemlidir. Veritabanlarının ve uzaktan depolama olanaklarının kullanımı, işletme bilgilerinin ve verilerin güvenli ve her yerden erişilebilir olmasını sağlar.

TEKNOLOJİ, İŞ İLETİŞİMİNİ BASİTLEŞTİRİR:

Her iş iletişimde hayatta kalır; Tedarikçilerinizle, iş ortaklarınızla ve çalışanlarınızla iletişim kurmanız gerekir, böylece teknoloji tüm bunları basitleştirecektir.

Birçok işletme, önemli işletme bilgileri alışverişinde bulunmak için cep telefonları, Skype gibi video konferans uygulamaları, yazılı mesajlaşma servisleri ve elektronik posta gibi iletişim teknolojilerini kullanır.

Teknolojinin Dezavantajları Nelerdir?

PAHALIDIR:

Teknolojinin bir bedeli vardır, her küçük işletme teknolojiyi kullanmayı başaramaz. Teknolojiyi satın aldıktan ve şirkete entegre ettikten sonra, bu teknolojiyi sürdürmek için başka bir maliyet ödemeniz gerekir, aylık bakım önerilir ve bu pahalı olabilir.

GÜVENLİ DEĞİL:

Teknoloji güvenli olmayabilir; İnternet teknolojisiyle iş verilerini kaybetmek çok kolaydır. Bilgisayar korsanları uzak veritabanınıza kolayca erişebilir ve işletme verilerinizi kendi ihtiyaçları için kullanabilir.

SOSYAL / İŞYERİ BAĞLANTISININ KESİLMESİ:

Teknolojiye aşırı bağımlılık işyeri ilişkilerini, çalışanlar ve iş yöneticileri e-posta, telefon, metin mesajları ve video konferanslar aracılığıyla iletişim kurmaya neden oldu; bu durum yüz yüze iletişimi öldürmektedir.

Teknolojinin Bedeli Vardır

Ayrıca, çoğu görev otomatikleştirilmiştir, bu nedenle çalışanların son üründe daha az yer aldığını ve bu da memnuniyetsizliğe ve işyerinde sıkıntıya neden olduğunu görürsünüz.

Etiketler
  • Dijital Pazarlama

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Whois; domainin kayıt ve bitiş tarihi gibi bilgilerin yanı sıra sahibinin iletişim bilgilerini de içeren, domainlerin kimlik bilgileridir.