Kurumsal SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?

Mart 24, 2020 -

SEO nedir, nasıl yapılır? konusundan daha önceki makalemizde bahsetmiştik, bu yazımızda ise Kurumsal SEO nedir, nasıl yapılır konusundan bahsediyor olacağız.

SEO çalışmaları arama motorlarında ilk sıralamalarda olabilmek için yapılan işlemlerin tamamı olarak algılanır, site içi ve site dışı olarak iki farklı şekilde adlandırılmaktadır.

Kurumsal SEO, kurumsal firmaların arama motoru taramalarında kolayca bulunabilmek, üst sıralara çıkabilmek için teknik düzenlemelerin yapıldığı birtakım çalışmalardır.

Neden SEO Yaptırmalıyız?

Kurumsal SEO çalışmalarında üzerinde önemle durulması gereken birden fazla alt başlık bulunur. Bu çalışmalarla kurumsal sitenin trafiği artacağı gibi marka prestijine de büyük katkı sağlayacaktır.

Dikkatli ve titiz yapılan SEO çalışmalarıyla arama motorlarında her geçen gün yükselerek daha fazla kişiye ulaşmak mümkün olmaktadır. Bu sayede kurumsal firma; hizmetinin, ürününün, teknik bilgisinin ya da araştırmalarının tanıtım ve satış hacmini arttıracaktır.

Kurumsal SEO Nasıl Yapılır?

Kurumsal SEO çalışmalarında öncelikli ve ilk adım firmanın hedeflerini belirlemektir. Firmayı ayrıntılı analiz edip beklentilerini ve hedeflerini derinlemesine belirledikten sonra rakip analizi ve sektör analizi yapılması gerekir. Tabii sektör analizi yaparken, aynı segmente hitap eden firmaların analizini de yapmayı ihmal etmemeliyiz. Bu aşamaların tamamlanması akabinde kurumsal SEO planını yapıp uygulamaya koyabiliriz. :)

1.Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelimeler belirlenirken öncelikle yapılması gereken sektörde en çok arama yapılan kelimelerin tespit edilmesidir.

Arama trafiği yüksek olan anahtar kelimelerin içerisinden sitenizle ve site içeriğinizle uyumlu olan kelimeleri kullanmanız gereklidir.

Yani arama trafiği yüksek olan anahtar kelimeleri seçmek sizin yeterli olmayacaktır. Hedef kitlenize ve firmanıza uyan doğru anahtar kelimelerin seçimi kurumsal SEO çalışmanızın sonucunu oldukça etkileyecektir.

2.Site içi SEO

Kurumsal SEO’nun hatta SEO’nun olmazsa olmazı site içi (On-Page) SEO ayarlarıdır. Eğer kurumsal firmanın önceden aldığı bir alan adı yok ise ilk adım SEO’ya uygun bir domain seçmektir.

Seçilecek alan adının anahtar kelimeyi içinde barındıracak olması, akılda kalıcı, kısa ve net olması gerekmektedir.Özellikle akılda kalıcı ve kısa olması web sitenizin direkt trafik oranını ve tıklanma sayılarına etki edecektir.

Site içi SEO ayarları içerisinde sitenizde yer alan yazıların doğru şekilde oluşturulması, görsellerin uygunluğu, iç linklemelerin yapılması, meta tag’lerin yerleştirilmesi, Page Speed çalışmaları, sitenizi kullanıcı dostu haline getirmek için yapılması gereken başlıca çalışmalar olarak yer almaktadır.

Arama motorunda arama yapan hiçbir kullanıcı uzun süre beklemek istemez. Bu nedenle web site içeriklerinin mümkün olduğunca yüklü boyutlarda olmaması bir avantajdır. Yüksek boyuttaki görseller siteyi fazlasıyla ağırlaştırmakta, sitenin geç yüklenmesine neden olmaktadır. Bu da ciddi oranda sitenizde kullanıcı kaybına neden olacaktır.

Bir diğer kriter, SEO uyumlu bir makalenin ortalama 500 kelimeden oluşmasıdır ve bilinenin aksine her yazının site içi SEO ayarlarında yer alan keywords sayısı max. 6 adet olmasıdır. Yazıdaki anahtar kelime oranı ise % 3-4 lük bir oranı kapsamaktadır.

3. Web Sitesi Kriterleri

Site içi SEO’nun en önemli kriterlerinden biri de web sitesi tasarım sadeliğidir. Kurumsal firmayı ve onun hizmetlerini/ürünlerini en iyi ve öz şekilde yansıtan bir ana sayfa, kullanıcıyı sitede tutacaktır.

Ayrıca sağlam bir ana sayfa sayesinde Adwords reklamı verildiğinde tık başına maliyet azalacaktır.Bu da başka bir avantajdır.

Kullanıcı iç sayfalarda gezinirken amacını karşılayıp karşılamadığını hemen anlayabilmeli ve aradığını en hızlı şekilde bulabilmelidir. Bu yüzden site navigasyon/menü yapısından tutun, içeriklerin kalitesine kadar birçok öğenin arama motorlarıyla uyum içinde optimize edilmesi oldukça önemli bir konudur.

Web sitesinin rengi rahatsız edici olmamalı ve kesinlikle kurumsal kimliğe uygun seçilmelidir. Web sitenizi sürekli güncellemeniz de SEO için önemli bir artıdır.

Arama motorlarının botları, sitenizin aktif ve güncel olmasına büyük önem vermektedir. Sitenize kullanıcıyı harekete geçirici özellikler eklemek bu nedenle önemlidir.

Örneğin, soru&cevap alanları, site ziyaretçileri için yorum kısmı, haberler veya blog sayfası açıp güncel kullanmak sitenizin aktif olması için önemli kriterlerdendir.

4. Site Dışı SEO

Kurumsal SEO çalışmasındaki bir sonraki aşama ise site dışı SEO çalışmasıdır. Bu aşamada yapılacak en önemli adım web backlink alımı ve indeksleme çalışmasıdır. 

Backlinkler alınırken dikkat edilmesi gereken kriterler bulunur. Bunlardan başlıcaları backlink sayısı ve kalitesidir. Yanlış veya aşırı bir backlink politikası, SEO çalışmalarına zarar vermektedir.

Bu aşamada backlink alımı zamana yayılmalıdır. Aşırı hızlı backlink alımı, sitenizin “spam” yaptığı sinyalini vereceği için kısa vadede getireceği faydalı sonucun hepsini uzun vadede kaybetmenize sebep olacaktır. Bu da doğru ve kaliteli bir SEO çalışması olmayacaktır.

5.  Sosyal Medya Stratejisi

Site dışı SEO çalışmasında bir diğer aşama sosyal medya stratejisidir. Sosyal medya araçlarının doğru seçimi kuşkusuz SEO çalışmanız için önemli bir avantajdır.

Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, Google+, YouTube, LinkedIn gibi mecralarda düzenli olarak içerik paylaşmak kurumsal SEO açısından çok yönlü faydalar getirecektir. Bu sayede doğal backlink alabilir ve sitenizin tıklanma oranını artırabilirsiniz.

6. Raporlama

Yaptığınız kurumsal SEO çalışmasından verim alabilmek ve sonucunu yakından takip edebilmek için periyodik olarak raporlamaya oldukça önem vermelisiniz. Çalışmanızın kalitesini ancak bu şekilde ölçebilirsiniz.

 

Etiketler
  • SEO
  • Videolu Blog
  • Popüler Bloglar

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Instagram'da en verimli etkileşim alacağınız saatler, sabah 07:00 - 09:00 ve akşam 19:00 ile 24:00 arasıdır. İnsanlar ilk uyandığında Instagram'a bakar. İşten gelip dinlendikten sonra da aktif olarak sosyal medyayı kullanır.