IOS vs Android: Hangi Platformu Tercih Etmelisiniz ?

Mayıs 09, 2019 -

Bir uygulama geliştirmenin, markanızın temel bir iş sorununu çözmek için ihtiyaç duyduğu doğru çözüm olduğuna karar verdikten sonra ne yaparsınız? Teknik gereksinimlerinizi planlamaya başladığınızda, hangi platformda geliştirmek istediğinize karar vermeniz gerekir, ancak ürününüz için hangi platformun doğru olduğuna nasıl karar verirsiniz?

Son yıllarda teknoloji dünyasında en sıkı rekabet mobil dünyada ve özellikle cep telefonu pazarında yaşanıyor. Bu rekabetin önemli bir bölümü ise Apple tarafından geliştirilen IOS ve Google tarafından geliştirilen Android arasında yaşanıyor. Küresel mobil pazarının iki devi olan IOS ve Android ile mobil uygulama geliştirme için ideal yaklaşım, her iki platform için de geliştirmek olacaktır. Ancak bu her zaman mümkün değildir. Zaman, bütçe ve kaynak gibi kısıtlamalar, her iki platform için de aynı anda geliştirmenizi engelleyebilir. Bu nedenle hangisinin daha avantajlı olduğuna karar vererek önce avantajlı platformda geliştirmek sonraki bir tarihte ise ikinci bir platformda geliştirmek isteyebilirsiniz. Hal böyle olunca mobil uygulama geliştiriciler ikiye ayrılmış, hangisinin daha iyi olduğu hakkında bir sürü spekülasyonda bulunuyorlar. Sizler için hangi işletim sisteminin daha avantajlı olduğunu gösteren 5 neden sıraladık.

1 - Hedef Kitle

Mobil uygulamanızı geliştirmeden önce hedef kitlenizi doğru belirlemenizde fayda var. Kullanıcılar mobil uygulamaları indirirken farklı problemlere çözüm aramayı düşünüyor. Bu nedenle, kullanıcılarınızın hangi sorunlarını çözeceğinizi netleştirmelisiniz.

Bunun için bir yol haritası belirlemeniz son derece önemli. Ayrıca kullanıcılara hem eğlenceli hem de faydalı bilgiler sunacağınız bir mobil uygulama geliştirmeniz, uygulamanızda daha fazla zaman harcamalarını ve sizi tavsiye etmelerini de sağlar. Bu noktada, ideal işletim sisteminizi seçmek için uygulamanızın hangi nihai hedefe ulaşmayı hedeflediğini ve hangi kitlenin iş modeliniz için önemli olduğunu tanımlamanız gerekir.

2 - Para Kazanma

Para kazanma stratejiniz, ilk önce hangi platformda geliştireceğinizi belirlemede büyük rol oynar. Gelir açısından bakıldığında, IOS uygulamalarından daha fazla gelir elde edildiği bilinen bir gerçektir. IOS’un daha az kullanıcısı olmasına ve daha az uygulama indirmesi sağlamasına rağmen, çok daha fazla gelir sağlar. 2018'in sonunda, App Store, Google Play Store'dan yüzde 88 daha fazla gelir elde etti.

Öte yandan, İOS'un önemli gelir liderliğine rağmen, Google Play Store bir önceki yıla göre tüketici harcamalarında yüzde 27,3 artış olduğunu gördü.

Android, küresel pazar payının yaklaşık üçte ikisine sahiptir ve IOS'tan daha fazla uygulama indirmesi alır. Android, uygulamalar daha fazla indirilme katsayısına sahipken, IOS kullanıcıları uygulamalar ve uygulama içi satın alımlarda daha fazla harcama yapma eğilimindedir.

Bir abonelik modeli veya uygulama içi satın alımlarla para kazanma hedefindeyseniz, IOS daha kazançlı bir platformdur. Android uygulamaları ise reklam tabanlı bir modelle başarılı bir şekilde para kazandırma eğilimindedir.

3 - Proje Zaman Çizelgesi

Uygulamanızın piyasaya ne kadar zamanda çıkmasını istiyorsunuz? Zaman çizelgeniz, ilk olarak hangi platformun geliştirileceğinin belirlenmesinde büyük rol oynayabilir. Android için geliştirme genellikle daha uzun sürüm döngüleri ve cihaz parçalanması nedeniyle daha fazla zaman alır. Birden fazla Android cihazla uyumlu bir uygulama oluşturmak genellikle daha fazla zaman alır: Çok çeşitli ekran boyutlarına ve çalışan işletim sistemi sürümlerine sahip binlerce Android cihaz vardır.

Appletüm donanıma ve yazılıma sahip olsa da Android cihazlardan çok daha az IOS cihazı bulunmakta ancak IOS cihazları geçmişe nazaran standartların dışına çıkıyor. IPhone X serisinin tanıtılmasından bu yana, geliştiricilerin artık çalışması için daha fazla ekran boyutu ve UI kısıtlaması var.

Android uygulamalarında genellikle build işleminin onaylanması bir veya iki gün sürebilir ve güncellemeler birkaç saat içinde yayına alınabilir. Buna karşılık, IOS için build almak bazen daha hızlı olabilirken, App Store'un ürününüzü katı kurallar ve kalite beklentileriyle onaylaması da daha uzun sürebilir.

4 - Bütçe

Mobil uygulama geliştirmenin maliyeti, projenin kapsamı ve karmaşıklığına bağlıdır; bir proje ne kadar büyük ve karmaşık olursa, maliyeti o kadar artar. Birini diğerinden daha pahalı yapan, IOS veya Android geliştirmenin doğasında var olan hiçbir şey yoktur.

Bununla birlikte, çok sayıda cihazı ve işletim sistemi sürümünü kapsamayı hedefliyorsanız, uygulamalar daha fazla zaman ve kaynak gerektirecek ve dolayısıyla daha yüksek maliyetler gerektirecektir. Kapsam, IOS ve Android'de eşit sayıda aygıt ve işletim sistemi sürümünün desteklenmesiyle daha fazla uyumluysa, geliştirme maliyeti benzer olacaktır.

5 - Güvenlik

Play Store’a yayınlama başvurusu yapılan bir uygulama 2-3 saat içerisinde yayınlanır. İndirme ve erişilebilirlik alanlarının geniş olması nedeniyle güvenlik zafiyeti yaratabilir.

Apple Store’daki uygulamalar en az 1 hafta bekletilir ve 4-5 saat IOS’la uyumlu olup olmadığı konusunda güvenilirliği test edilir. Kapalı bir işletim sistemi olması nedeniyle erişilebilirlik alanları ve indirme araçları kısıtlıdır.


Ve Bir Karar Vermek

Uygulama içi satın alımlardan para kazanmayı planlıyorsanız, IOS sizin için iyi bir seçenek olabilir. Ancak daha geniş, küresel bir pazar hedefliyorsanız ve reklamlar üzerinden para kazanmayı planlıyorsanız, Android sizin için daha iyi bir seçenek olacaktır. Ayrıca tek bir mobil uygulama geliştirerek her iki platformu da hedeflemeniz bazı sıkıntılar yaratabilir. Bu nedenle mobil uygulamanızı ilk önce IOS platformu üzerinden yayınlamanız, bu süreçte pazarın kaynağını almanız, ardından ise Android platformunda yayınlayarak daha geniş kitlelere ulaşmanız en mantıklı yol olacaktır. Peki mobil uygulamanızı kendiniz mi geliştirmelisiniz ? Ajanslar mobil uygulama geliştirirken beyin fırtınası sağlayacak bir ekip oluşturabilir. Eğer siz de mobil dünyaya adım atmayı düşünüyor ancak nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, tüm bu süreçte Vayes yanınızda olabilir. Gelin, web sitemizi ziyaret ederek iş fikrinize en uygun şekilde profesyonelce tasarlanmış mobil uygulamanızı hemen oluşturmaya başlayalım ve mobil dünyada gecikmeden yerinizi alın.

Etiketler
  • Mobil Uygulama

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Adobe Kuler kullanarak birbiriyle uyumlu ve ahenkli renkleri seçmek çok kolaydır.