HTML veya “Hypertext Markup Language”, web sayfalarını ve internette erişilen web uygulamalarını oluşturmak için kullanılan bir koddur. HTML, 1980'lerin sonunda ve 1990'ların başında World Wide Web'in öncülüğünde geliştirilmiştir. Dil, web tasarımcıların bir internet tarayıcısına resimler, metin, formlar ve etkileşimli özellikler gibi öğelerin nasıl görüntüleneceğini söylemesini sağlar.
Web Tasarımcıları, kullanıcıların Chrome, Firefox, Safari ve Edge gibi tarayıcı programlarını kullanarak erişebileceği siteler ve uygulamalar oluşturmak için, diğer iki programlama dili olan basamaklı stil sayfaları (CSS) ve JavaScript'in yanı sıra düzenli olarak HTML'yi kullanır. HTML ve CSS standartları, World Wide Web Consortium (W3C) tarafından tarihsel olarak sürdürülmüştür.
Hypertext Markup Language Tarihsel Gelişimi (HTML)
1980 yılında, Avrupa Nükleer Araştırma Teşkilatı için çalışırken Tim Berners-Lee, HTML’ye yönelik bir prototip üzerinde çalışmaya başladı. On yılın sonunda, Berners-Lee artık her yerde bulunan dili, bir internet tarayıcısını ve sunucu yazılımını yaratacaktı.
Gelecek yirmi yıl boyunca, W3C , kod için uluslararası bir standart geliştirmeye devam edecektir. 1995’te, HTML’nin ikinci sürümü yayınlandı ve önümüzdeki birkaç yıl içinde birkaç ek güncelleme gerçekleştirildi.
HTML'nin Bugünkü Durumu
HTML5, “yaşam standardı” olarak yayınlanan ve sürekli güncellenen bir standart olarak var olacağı anlamına gelen en son sürümdür. 2004'ten beri, Web Hypertext Uygulama Teknolojileri Çalışma Grubu (WHATWG) HTML’nin gelişen durumuna katkı yapmıştır.
WHATWG, Apple, Google, Mozilla ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin katılımcılarından oluşan bir topluluktur. Bu kuruluş W3C ile her zaman iyi ilişkilere sahip olmamıştır.
Aslında, Bilgi Teknolojisi yayını Register son zamanlarda WHATWG'yi HTML için standartların güncellenmesindeki gücü ve etkisi ile W3C'yi geçebilecek bir “parçalanma grubu” olarak tanımladı.
HTML'nin Temelleri
HTML, bir programcının metni etiketlemek için kodu nasıl kullanabileceğini açıklamak için kullanılan bir kelime öbeğidir. HTML ve XML gibi biçimlendirme dilleri insanlar tarafından okunabilir ve onaltılık veya ikili kodlarla yazılmış makine dillerinden farklıdır.
Bir web sitesinde sayfa oluşturmak için HTML kullanırken, yazar web sitesine erişen herhangi bir internet tarayıcısının okuyabileceği birkaç temel bileşen veya özellik kullanacaktır. Bu özelliklerin çoğu, bir "başlangıç etiketi" ve "son etiketi" olarak çiftler halinde gelir.
Örneğin, bir yazar paragrafın başlangıcını belirlemek için bir parantez içinde “p” harfini ve paragrafın sonunu belirtmek için ikinci parantez içinde ikinci bir “p” harfini kullanabilir. Birinci kod parçası paragrafı açar ve ikinci kod parçası paragrafı kapatır.
HTML, Çok Yönlü ve Erişilebilir Bir Dildir
Web tasarımcı, sitenin kullanıcıya nasıl görüneceğini tanımlamak için HTML niteliklerini ve öğelerini kullanabilir. Programcı, bir web sitesi oluşturmak için CSS ve JavaScript ile PHP, jQuery ve XML gibi ek dilleri kullanabilir.
Acemi programcılar HTML'yi ilk programlama dilleri olarak sık sık öğrenecektir. JavaScript ve CSS üzerine ileri derslerle çalışmalarına devam edecektir.
HTML'nin temellerini öğrenmek, gelecekteki programcılar için ve her gün bir bilgisayarda veya akıllı telefonda okuduğu web sayfalarını oluşturmak için neyin gerekli olduğunu anlamak isteyen herkes için değerli olabilir.