E-Devlet Soy Ağacı Bulma Hizmeti

Şubat 12, 2018 -

E-Devlet hizmetinin bizim için bazı konularda ne kadar kolaylık sağladığını biliyoruz. Hastaneden randevu alma, sigorta bilgilerimizi sorgulama, hatta işe giriş için istenilen belgelerimizi bile e-devlet hizmetinden çıkartabiliyoruz.  Ama artık kolaylıklar bu kadarla sınırlı değil.

E-Devlet’in hizmete aldığı yeni uygulama olan soy ağacı bulma, tüm ailemizin 5.nesile, yani 1800’lü yıllara kadarki geçmişimizi görmemize imkân tanıyor. E-Devlet soy ağacı bulma hizmeti sayesinde, ailemizin kökeninin nereden geldiğini, dedelerimizin isimlerini, doğum yerlerini, tarihlerini ve diğer detayları görebiliyoruz.

Ailesinin soy ağacını merak etmeyen yoktur. Kökenlerimizin nereden geldiğini, atalarımızın kimler olduğunu, nerede yaşadığını bilmeyi hepimiz isteriz. Ancak bu bilgilere nasıl ulaşacağımız konusunda bir fikrimiz yoktu.

Çoğu insan konuyla ilgili araştırma yapsa da, hiçbir veri devlet arşivinde saklanan bilgiler kadar detaylı olmamıştır. Soy ağacı bulma konusunda devletin böyle bir hizmet sunması, tüm bu soru işaretlerini ortadan kaldırıyor ve geçmişimiz hakkında detaylı bilgilere ulaşmamıza imkân sağlıyor.

Peki bu hizmete ulaşmak için ne yapmamız gerekiyor?

Öncelikle E-Devlet üzerinden vatandaş girişi yapmamız gerekmektedir. TC kimlik numaramız ve E-devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kurumunun hizmetleri arasından E-Devlet alt-üst soy bilgisi sorgulama hizmetine erişmemiz gerekmektedir. Daha sonra sistem otomatik olarak ilgili işlemleri gerçekleştirecektir. Son olarak belge oluşturarak soy ağacınızın dökümanına ulaşabilirsiniz.

Peki ya daha sonrasında neler oldu?

Vatandaşların yoğun ilgisi sayfayı kilitleyince soy ağacı bulma hizmetinin geçici olarak durdurulduğu açıklandı. 1800’lü yıllara kadar giden soyağacı uygulamasına yoğun ilgi sosyal medyada da ilginç diyaloglara sahne oldu.

Twitter’da #edevlet hashtag’i ile paylaşılan tweetler arasında dikkat çekenler şöyle:

# “Bakan müjdeyi verdi: Soy ağacı uygulamasına ''tanıyor olabileceğin atalar'' özelliği geliyor...”

# “Bir insan 1814 yılından beri nasıl aynı köyde olur yav, bu ne Çorum sevdası”,

# “Selânik göçmeniyim diyenlerden hiç ses yok! Senelerdir ülkenin yarısı Selânik göçmeni sonuçta...”,

# “edevlet soy ağacı sorgulama sayfası açıldı izmirli kızların batmanlı batmanlı kızların trakyalı trakyalı kızların erzurumlu erzurumlu kızların çorumlu olduğu anlaşıldı

Etiketler
  • Diğer

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Instagram'da en verimli etkileşim alacağınız saatler, sabah 07:00 - 09:00 ve akşam 19:00 ile 24:00 arasıdır. İnsanlar ilk uyandığında Instagram'a bakar. İşten gelip dinlendikten sonra da aktif olarak sosyal medyayı kullanır.