Database (Veri Tabanı) Nedir ?

Kasım 11, 2019 -

Veri tabanı, kolayca erişilebilecek, yönetilebilecek ve güncellenebilecek şekilde düzenlenmiş bir bilgi topluluğudur. Bilgisayar veritabanları tipik olarak satış işlemleri veya belirli müşterilerle etkileşimler hakkında bilgiler içeren veri kayıtlarının veya dosyalarının toplamlarını içerir.

İlişkisel bir veritabanında, belirli bir müşteri hakkındaki dijital bilgiler, SQL veya NOSQL sorguları aracılığıyla ilgili bilgileri bulmayı kolaylaştırmak için dizine eklenen satırlar, sütunlar ve tablolar halinde düzenlenir.

Database (Veri tabanı) Türleri Nelerdir?

Buna karşılık, bir grafik veritabanı düğümleri ve kenarları veri girişleri arasındaki ilişkileri tanımlamak için kullanır ve sorgular özel semantik arama sözdizimi gerektirir. Bu yazı itibariyle, Sparql World Wide Web Consortium (W3C) tarafından onaylanan tek semantik sorgu dilidir.

Genellikle, veritabanı yöneticisi kullanıcılara okuma / yazma erişimini kontrol etme, rapor üretimini belirleme ve kullanımı analiz etme yeteneği sağlar. Bazı veritabanları , verilerin tutarlı olduğunu ve işlemlerin tamamlandığını garanti etmek için ACID (atomiklik, tutarlılık, izolasyon ve dayanıklılık) uyumluluğu sunar.

Web yazılım sistemleri ve türleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak ve alanınızda yükselmek istiyorsanız diğer içeriklerimize göz atınız.

Veritabanlarının türleri

Veritabanları, 1960'larda kuruluşundan bu yana, hiyerarşik ve ağ veri tabanlarından başlayarak, 1980'lerde nesne yönelimli veri tabanlarıyla ve bugün SQL ve NoSQL veritabanları ile ve bulut veritabanları ile birlikte gelişim göstermiştir.

Bir görünümde, veritabanları içerik türüne göre sınıflandırılabilir: bibliyografik, tam metin, sayısal ve görüntüler. Bilgi işlemde, veritabanları bazen örgütsel yaklaşımlarına göre sınıflandırılır.

En yaygın yaklaşımdan ilişkisel veritabanına, dağıtılmış veritabanına , bulut veritabanına , grafik veritabanına veya NoSQL veritabanına kadar birçok farklı türde veritabanı vardır.

İlişkisel veritabanı

İlişkisel veritabanı nedir?

1970 yılında IBM'DE E. F. Codd tarafından icat edilen ilişkisel bir veritabanı, verilerin yeniden düzenlenebilmesi ve çeşitli şekillerde erişilebilmesi için tanımlandığı bir tablo veritabanıdır.

İlişkisel veritabanları, önceden tanımlanmış bir kategoriye uyan verilere sahip bir dizi tablodan oluşur. Her tablonun bir sütunda en az bir veri kategorisi vardır ve her satırda, sütunlarda tanımlanan kategoriler için belirli bir veri örneği vardır.

Structured Query Language (SQL), ilişkisel bir veritabanı için standart kullanıcı ve uygulama programı arayüzüdür. İlişkisel veritabanlarının genişletilmesi kolaydır ve tüm mevcut uygulamaları değiştirmenize gerek kalmadan orijinal veritabanı oluşturulduktan sonra yeni bir veri kategorisi eklenebilir.

Dağıtılmış veritabanı

Dağitilmiş veritabanı nedir?

Dağıtılmış veritabanı, veritabanının bölümlerinin birden fazla fiziksel konumda depolandığı ve işlemenin bir ağdaki farklı noktalar arasında dağıldığı veya çoğaltıldığı bir veritabanıdır.

Dağıtılmış veritabanları homojen veya heterojen olabilir. Homojen dağıtılmış bir veritabanı sistemindeki tüm fiziksel konumlar , aynı donanıma sahiptir ve aynı işletim sistemlerini ve veritabanı uygulamalarını çalıştırır. Heterojen bir dağıtılmış veritabanındaki donanım, işletim sistemleri veya veritabanı uygulamaları konumların her birinde farklı olabilir.

Bulut veritabanı

Bulut Veritabanı nedir?

Bulut veritabanı, hibrit bulutta, genel bulutta veya özel bulutta sanallaştırılmış bir ortam için optimize edilmiş veya oluşturulmuş bir veritabanıdır. Bulut veritabanları, kullanım başına bazda depolama kapasitesi ve bant genişliği için ödeme yapma yeteneği gibi faydalar sağlar ve yüksek kullanılabilirlikle birlikte talep üzerine ölçeklenebilirlik sağlarlar .

Bulut veritabanı ayrıca işletmelere, bir hizmet olarak yazılım dağıtımında iş uygulamalarını destekleme fırsatı sunar .

NoSQL veritabanı

Nosql Database nedir?

NoSQL veritabanları büyük miktarda veri dağıtımı için kullanışlıdır.

NoSQL veritabanları, ilişkisel veritabanlarının çözmek için oluşturulmadığı büyük veri performansı sorunları için etkilidir. Bir kuruluş , buluttaki birden fazla sanal sunucuda depolanan büyük yapılandırılmamış veri veya veri parçalarını analiz etmesi gerektiğinde en etkilidir .

Nesneye yönelik veritabanı

Nesne yönelimli programlama dilleri kullanılarak oluşturulan öğeler genellikle ilişkisel veritabanlarında depolanır, ancak nesne yönelimli veritabanları bu öğeler için çok uygundur.

Nesneye yönelik bir veritabanı, eylemler yerine nesneler ve mantıktan ziyade veriler etrafında düzenlenir. Örneğin, ilişkisel bir veritabanındaki bir multimedya kaydı, alfasayısal bir değerin aksine tanımlanabilir bir veri nesnesi olabilir.

Grafik veritabanı

Grafik Veritabani Nedir?

Grafik odaklı bir veritabanı veya grafik veritabanı , ilişkileri saklamak, eşlemek ve sorgulamak için grafik teorisini kullanan bir NoSQL veritabanı türüdür . Grafik veritabanları temel olarak, her bir düğümün bir varlığı temsil ettiği ve her kenar, düğümler arasındaki bir bağlantıyı temsil ettiği düğüm ve kenarların koleksiyonlarıdır.

Grafik veritabanları, ara bağlantıların analizinde popülerlik kazanmaktadır. Örneğin, şirketler sosyal medyadaki müşteriler hakkında veri toplamak için bir grafik veritabanı kullanabilir .

Grafik veritabanları genellikle, bildirimsel bir programlama dili ve grafik veritabanı analitiği için protokol olan SPARQL kullanır . SPARQL, SQL'in yapabileceği tüm analitiği gerçekleştirme yeteneğine sahiptir , ayrıca anlamsal analiz için ilişkilerin incelenmesi için de kullanılabilir.

Bu ikisine de sahip veri kümeleri üzerinde analitik gerçekleştirmek için yararlı bir hale getirir yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri. SPARQL, kullanıcıların ilişkisel bir veritabanında depolanan bilgiler, aynı zamanda bir arkadaşın arkadaşı (FOAF) ilişkileri, PageRank ve en kısa yol üzerinde analitik işlemlerini yapmalarını sağlar.

Etiketler
  • Web Yazılım

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Adobe Kuler kullanarak birbiriyle uyumlu ve ahenkli renkleri seçmek çok kolaydır.