Blockchain Nedir ?

Aralık 29, 2021 -

Blockchain Nedir?

Son dönemlerde popüler hale gelen bitcoin ve kripto paralar sonucunda en merak edilen konuların başında blockchain teknolojisi gelmektedir. Blockhain bloklardan oluşan şifrelenmiş bir zincir sistemi ile işlem yapılmasını sağlayan dağınık yapıdaki bir veri tabanı sistemidir. Sistem içerisinde birçok işlemin şeffaflık ile ve güven içinde yapılması sağlanmaktadır.

Bitcoin ile birlikte ortaya çıkan bu teknolojide işlemler şeffaf bir şekilde ve güvenle yapılmaktadır. Blockchain nedir? Sorusu da bu teknolojinin güvenli olması ve hemen hemen her işlem için kullanılabilmesi de bu alana olan ilgiyi artırmaktadır. Blockchain denilince birçok insanın aklına kripto paralar ya da sanal paralar gelse de aslında blockchain internetin en gelişmiş hali olarak adlandırılabilmektedir.

LÜTFEN SİLMEYİNİZ! Bu formatın dışarsında kalan içeriklerinizi bu alan üzerinden düzenleyebilirsiniz.

LÜTFEN SİLMEYİNİZ! Bu formatın dışarsında kalan içeriklerinizi bu alan üzerinden düzenleyebilirsiniz.

 

Blockchain Nedir?

Blockchain merkeziyetsiz bir yapı sunan depolama ve veri işleme sistemidir. Bu sistemde yapılan tüm işlemler herkese açık bir şekilde oldukça şeffaf olarak yapılmaktadır. Blockchain uygulamaları ile sadece kripto paralar değil birçok işlem kolayca yapılabilmektedir. Depolama, saklama ve yönetme işlemleri bu teknoloji ile kolay ve şeffaf bir şekilde yapılmaktadır.

Blockchain sistemi oluşturulduğu andan itibaren yapılan tüm işlemler yani oluşturulan bloklar kayıt altında tutulmaktadır. Bir kullanıcı dijital kimliğini kullanarak oluşturulan tüm bloklardaki işlemleri kolay bir şekilde takip edebilmektedir. Sunduğu tüm dijital olanaklar ile blockchain teknolojisinin 4. sanayi devriminin bir parçası olduğu düşülmektedir.

Blockchain Nasıl Kullanılır?

Bir blok zinciri yani blockchain esasen, blok zincirindeki tüm bilgisayar sistemleri ağında çoğaltılan ve dağıtılan işlemlerin tutulduğu dijital bir defterdir. Blok zincirinde yer alan her blok bir dizi işlemi içerir ve blok zincirinde gerçekleştirilen her yeni bir işlemin kaydı bu blok zincirde yer alan tüm bilgisayarlara kayıt edilir. Blockchain teknolojisinin yeni yeni popüler hale gelmesi ve öğrenilmesi birçok alanda blockchain nasıl kullanılır? Araştırmalarının yapılmasına neden olmaktadır.

Blockchain, operasyonlarını tek bir yerden değil de bir bilgisayar ağına yayarak yapmaktadır. Bu sistemin çalışma prensibi de Bitcoin ve diğer kripto paraların merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan çalışmasına izin verir. Kullanılan bu teknoloji sadece riski azaltmakla kalmaz aynı zamanda transfer ve depolama işlemlerindeki ücretlerin birçoğunu da ortadan kaldırır.

Blockchain Çalışma Prensibi

Bir blockchain ağındaki işlemler, tek bir yerden değil binlerce bilgisayardan oluşan bir ağ tarafından onaylanır. Bu çalışma şekli hem işlem hem de doğrulama sürecinde neredeyse tüm insan katılımını ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle de daha az insan hatası ve doğru bilgi kaydı ile işlemler sonuçlanır.

Blockchain teknolojisi yinede web yazılım üçüncü taraf doğrulama ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Bununla birlikte bu doğrulama işlemlerinin maliyetlerini de ortadan kaldırır. Blockchain sisteminde oluşan herhangi bir bilgisini merkezi bir yerde saklamaz. Bu saklama işlemleri blok zincirde kopyalanır ve binlerce bilgisayar ağına yayılır. Blockchain ağındaki zincire yeni bir blok eklendiğinde, ağda çalışan her bilgisayar, bu değişikliği yansıtmak ve tanımak için blok zincirini günceller.

Finans kuruluşları ve diğer birçok alandaki şirketler iş saatlerinde, sadece haftanın beş günü faaliyet göstermektedir. Blockchain ise günde 24 saat, haftada yedi gün ve yılda 365 gün çalışmaktadır. Blockchain sisteminde işlemler on dakika kadar bir sürede tamamlanabilmektedir. Yapılan bu işlemler ise birkaç saat sonra tüm ağda onaylanarak güvenli kabul edilmektedir. Blockchain ve bu teknoloji ile oluşturulan kripto paraların en derin yönü, etnik köken, cinsiyet veya kültürel geçmişine bakılmaksızın tüm insanlığın kullanımına açık olmasıdır.

Blockchain Hangi Sektörlerde Kullanılmaktadır?

Blockchain öncelikle bankacılık ve finans sektöründe kullanılmaktadır. Ancak son dönemler bu alanın iyice tanınması ve öğrenilmesi ile birçok alanda kullanımı artmıştır. Blockchain yapısının şeffaf ve değiştirilmesi zor olması nedeniyle özelikle uluslararası ticaret ve nakliye alanında bu teknoloji kullanılmaktadır. E - ticaret alanında faaliyet gösteren birçok şirkette blockchain ve kripto paraları bünyesine katmak için çalışmalar yapmaktadır.

Blok zincir sisteminin şeffaflığı ve değiştirilemez olması özellikle sahtecilik faaliyetlerinin azalmasını sağlamaktadır. Blockchain teknolojisi birçok alanda meydana gelen gereksiz evrak kullanımını azaltmaktadır. Blockchain teknolojisi ile verilerin işlenmesinde ve depolanmasında insan kullanımı yerine bilgisayar ağları kullanıldığı için bu alanda meydana gelen hatalarda sıfıra indirilerek hem zamandan hem de maddiyattan kar edilmektedir.

Dünyada Blockchain Kullanımı

Blockhain özellikle finans sektöründe uluslararası para transferi ve ödeme sistemleri konusunda kullanılmaktadır. Blockchian ile yapılan transferler güvenli bir şekilde bir kaç dakika içinde gerçekleşmektedir. Birçok bankacılık ve finans kuruluşu bu teknolojiyi benimseyerek kullanmaya başlamıştır.

Uluslararası alanda faaliyet gösteren e ticaret firmaları ve dijital servis sağlayıcıları da birçok işlemlerini blockchain alt yapısı ile gerçekleştirmektedir. Örnek vermek gerekirse e ticaret devi amazon ve aliexpress gibi firmalar ödeme sistemleri konusunda kripto para kullanımı ile ilgili araştırmalar gerçekleştirmektedir. Ayrıca spotify da abonelik işlemlerinde güvenlik sağlamak amacıyla blockchain sistemine geçiş yapmıştır.

Türkiye 'de Blockchain Teknolojisi Kullanan Şirketler

Dünyada meydana gelen gelişmeler ülkemizde de yakından takip edilmektedir. Ülkemizin önemli şirketleri de blockchain yatırımlarını genişleterek bu konularda araştırmalar ve iş birliği yapmaktadır. Özellikle bankacılık ve finans alanında önemli yatırımlar ve araştırmalar yapılmaktadır. Türkiyede blockchain teknolojisi kullanan şirketler konusunda ilk sırada bankacılık alanında faaliyet gösteren şirketler gelmektedir.

AKBANK

Ülkemizin önemli bankacılık, finans ve sigortacılık şirketlerinden olan akbank nisan ayında yaptığı açıklama ile ripple blockchain ağını kullanarak uluslararası para transferlerini gerçekleştireceğini müşterilerine duyurmuştur. Bu teknoloji ile dünyanın bir ucundan bir ucuna para transferleri bir kaç dakika içinde çok düşük işlem ücretleri ile gerçekleştirilmektedir. Ayrıca evrakların saklanması konusunda da akbank blockchain alt yapısını kullanmaktadır.

Akbank şirketinin bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş yaptığı açıklama ile Akbank'ın blockchain üzerindeki çalışmalarının devam edeceğini ve blockchain teknolojisinin finans sektöründe para transferi ve veri saklama dahil olmak üzere birçok alanda yeni bir dönem açacağını savunarak bu alandaki yatırımlarına devam edeceklerini sunmaktadır.

BKM

1990 yılında 13 banka tarafından ortak bir yapılaşma ile kurulan Bankalar arası Kart Merkezi de birçok işlemlerini blockchain alt yapısında sunmak için gerekli araştırma ve çalışmaları yürüttüğünü basına duyurmuştur. Bu çalışmalar veri saklama ve transfer işlemleri dahil olmak üzere birçok alanı kapsamaktadır.

Ülkemizde birçok alanda faaliyet gösteren firmalar blockchain teknolojisine geçiş için çalışmalarını yapmaktadır. Bir kaç yıl içerisinde blockchain teknolojisinin daha da artarak devam edeceği görülmektedir.

Blockchain Güvenilir mi?

Yeni meydana gelen her gelişmede olduğu gibi birçok kişi Blockchain güvenilir mi? diye sormaktadır. Blockchain teknolojisi hiç bir yere bağlı olmayan ve dolayısıyla hiç bir kişi ya da kurumun müdahale edemeyeceği bir sistemdir. Bu sistemde her şey bilgisayar ağları ile kontrol edilerek onaylanmaktadır. Bir blok zincirde binlerce bilgisayar işlem yapmaktadır ve her bir işlem tüm bilgisayarlarda onaylanmaktadır.

Serdar GÜRSOY

Sektördeki 10+ yıllık tecrübesi ile yenilikçi ve akışı değiştiren fikirlerle ticareti arttırıcı bazda pazarlama çözümleri üreten Dijital Stratejist.

Vayes Blog'a yeni içerik eklendiğinde ilk siz haberdar olun!

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Adobe Kuler kullanarak birbiriyle uyumlu ve ahenkli renkleri seçmek çok kolaydır.