Günümüzde JavaScript, web uygulamalarını geliştirmek için kullanılan en popüler programlama dillerinden biridir. Akıllı telefonlardan oyun konsollarına kadar birçok uygulama kullanıcı deneyimini geliştirmek için JavaScript kullanmaktadır. Bu bakımdan en popüler JavaScript framework ü olan AngularJS ve bundan nasıl yararlanabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
İçindekiler
- AngularJS nedir?
- AngularJS yi Farklı Kılan Nedir?
- Neden AngularJS Kullanmalısınız?
- 1. Basitleştirilmiş Model-View-Controller (MVC):
- 2. Veri Bağlama:
- 3. Bağımlılık Enjeksiyonu ve Birim Testi:
- 4. Kod Yeniden Kullanılabilirliği:
- 5. Yönergeleri Kullanma
- 6. Filtreler
- 7. Şablonlar
- 8. HTML Kullanıcı Arayüzü
- 9. Plain Old JavaScript Objects (POJO) Modelini Kullanma
- AngularJS nin Diğer Çerçevelere Göre Avantajları:
- Artık AngularJS özelliklerinin farkında olduğunuza göre, bazı avantajlarını kısaca özetleyelim:
- AngularJS nin Gerçek Hayat Uygulamaları:
- Komple Client-side(İstemci Tarafı) Çözümü Olarak AngularJS
AngularJS, web sayfası ve web uygulamaları geliştirmek için kullanılan en popüler ve esnek JavaScript framework lerinden biridir.
Dünya genelinde milyarlarca cihaz AngularJS veya farklı bir JavaScript framework ü kullanarak JavaScript’in gücünü şu ya da bu şekilde kullanıyor.
Bu bakımdan özellikle AngularJS yi henüz tanımadıysanız, e-ticaret web siteleri veya herhangi bir web çözümü ihtiyacınız için JavaScript'in tüm potansiyelini kullanmıyorsunuz demektir.
AngularJS nedir?
AngularJS, etkileşimli web siteleri oluşturmak için mükemmel bir framework sağlar. Bu framework Google tarafından geliştirilen ve dünyadaki geliştiricilerin çoğu tarafından kullanılan açık kaynaklı bir framework dür.
2009 yılında kuruluşundan bu yana, en popüler ve verimli JavaScript framework lerinden biri olmuştur. AngularJS, web sitelerinin front-end tarafını geliştirmeyi kolaylaştırmak için tasarlanmış yapısal bir framework dür.
AngularJS nin popülaritesinin ana nedenlerinden biri, HTML'yi şablon dili olarak kullanmanıza izin vermesidir.
HTML, belgeler için mükemmel bir declarative dil olmasına rağmen, uygulamalar için çok verimli değildir. Ancak AngularJS, web sayfanızın farklı öğelerini değiştirmenize izin vererek HTML yeteneğini artırır.
AngularJS yi Farklı Kılan Nedir?
Statik belgeler ve dinamik uygulamalar farklı yaklaşımlar gerektirir. HTML ve farklı uygulama geliştirme framework leri arasındaki uyumsuzluk programcılar için sinir bozucu olabilir.
AngularJS bu sorunu veri bağlama ve kodun yeniden kullanımı ile çözer. Daha basit bir deyişle, AngularJS tarayıcınıza direktiflerle yeni bir sözdizimi öğretir.
AngularJS nin popülaritesinin bir başka ana nedeni, geliştiricilere daha yüksek bir soyutlama sunmasıdır.
Bu nedenle, AngularJS nin birçok web geliştirme firması tarafından en popüler JavaScript framework’ü listesinde yer alması şaşırtıcı değildir.
Neden AngularJS Kullanmalısınız?
Şimdiye kadar bir fikriniz olabileceği gibi, AngularJS front-end geliştirmede basitleştirilmiş zarafettir.
AngularJS'ye diğer alternatiflere üstünlük katan bazı özellikleri inceleyelim:
1. Basitleştirilmiş Model-View-Controller (MVC):
Tipik bir MVC uygulamasında, model katmanı verileri yönetir ve view katmanı bunu görüntüler. Bir controller bu iki katmanı birbirine bağlar. Hemen hemen her JavaScript framework ü MVC ile iki kısımda ilgilenir:
Uygulamanızı farklı MVC bileşenlerine bölmenizi ister. Bu bileşenleri geliştirdikten sonra, ek kod yazarak bunları birleştirirsiniz.
AngularJS, geliştirmenizdeki MVC uygulamasını basitleştirir. Yapmanız gereken tek şey uygulamayı MVC bileşenlerine bölmek ve yönetimi AngularJS in eline bırakmak. AngularJS otomatik olarak farklı MVC öğelerini birleştirir ve uygulamanızı geliştirmek için daha az zamanınızı alır.
2. Veri Bağlama:
AngularJS, verilerin otomatik olarak senkronizasyonu için iki yönlü veri bağlama kullanır. Sonuç olarak, mimarinin view katmanı model katmanının bir kopyasıdır. View ve model katmanları sürekli olarak güncellendiğinden, her zaman birbirleriyle senkronize olarak çalışır.
View katmanında yapılan değişiklikler otomatik olarak model katmanına yansıtılır veya bu durumun tersi de geçerlidir.
İki yönlü veri bağlama, değişkenleri bu iki katman arasında bağlamak için herhangi bir kodlama gerektirmediğinden zaman kazandırır.
3. Bağımlılık Enjeksiyonu ve Birim Testi:
AngularJS'deki dahili bağımlılık enjeksiyonu, geliştiricilerin uygulamayı kolayca oluşturmasına, test etmesine ve anlamasına yardımcı olur.
AngularJS'den önce, bir web sitesinin her bir bileşeninin davranışını test etmek için ayrı test sayfaları gerekiyordu. Bu test süreci zaman alıcıydı ve test kullanıcıları için sık sık sinir bozucu bir hal alırdı.
AngularJS, Bağımlılık Enjeksiyonu ile test sürecini basitleştirdi. AngularJS kodu hataları test edilebilir birimlere böler, böylece hataları kolayca tespit edebilirsiniz.
Uygulama birbirine bağlı olduğundan, framework, farklı bileşenlerin sahte birimleri kullanarak beklendiği gibi çalışmasını sağlar.
AngularJS geliştirme şirketleri, bu birim test tekniğini yüksek kaliteli uygulamalar üretmek için kullanır.
4. Kod Yeniden Kullanılabilirliği:
AngularJS, HTML gruplamasının bileşenlerini yeniden kullanmasına izin verir. Geliştiriciler zaten geliştirilen aynı kodu yeniden kullanabilirler. Kod yeniden kullanılabilirliği, zaman tasarrufu sağlar ve benzer web uygulamalarının tekdüzeliğini sağlarken daha hızlı geliştirme sağlar.
5. Yönergeleri Kullanma
AngularJS, HTML ile yönergeler kullanarak ek özellikler sağlar. Bu ekstra öğelere, herhangi bir simülasyon olmaksızın sistemdeki Document Object Model (DOM) tarafından kolayca erişilebilir.
Sonuç olarak, geliştiriciler e-ticaret web sitesi geliştirme hizmetleri için element açısından zengin bir web sayfası oluşturabilirler.
6. Filtreler
AngularJS framework ündeki filtreleme, uygulamanın en üst katmanına ulaşmadan önce verileri işlemek için kullanılır. AngularJS de filtreleme, gereksiz bilgileri filtrelemek için bir dizinin alt kümesini oluşturarak kolayca uygulanabilir.
Ayrıca, kodunuzun farklı parametrelerini değiştirerek sayfalandırma gibi karmaşık veri dönüşümleri gerçekleştirebilirsiniz. AngularJS, kullanıcıya sunmadan önce bilgilerin uygun biçimde olmasını sağlar.
7. Şablonlar
Kodunuzu hızlı bir şekilde geliştirmek için AngularJS de farklı şablonlar mevcuttur. Talimatlar ekleyerek düz HTML şablonlarının işlevlerini genişletebilirsiniz. Bu özellik, modelin front-end tarafında nasıl göründüğü hakkında bir fikir verir.
Bir tarayıcı bu şablonları daha sonra AngularJS tarafından derlenen Document Object Model e (DOM) ayrıştırabilir. Şablonlar, bir web sitesi oluştururken tasarımcıların ve geliştiricilerin birlikte çalışmasına olanak tanır.
8. HTML Kullanıcı Arayüzü
AngularJS nin bir başka basit özelliği, kullanıcı uygulamaları geliştirmek için HTML dilini kullanmasıdır.
HTML, benimsenmesi çok kolay olan en temel ve yaygın declarative dillerinden biridir. AngularJS, organize bir Kullanıcı Arayüzü geliştirmek için kısa, karmaşık olmayan etiketler kullanır.
HTML tabanlı UI, AngularJS ye, geliştirilmesi ve düzenlenmesi genellikle karmaşık olan diğer JavaScript dillerine göre bir avantaj sağlar.
AngularJS, her öğe için controller tasarımında kolaylık sağlamak amacıyla HTML'de bulunan benzersiz özellikleri kullanır. Bu nedenle, geliştiriciler basit ve kullanımı kolay sezgisel arayüzü hızlı bir şekilde tasarlayabilir.
9. Plain Old JavaScript Objects (POJO) Modelini Kullanma
POJO modeli, iyi tasarlanmış mantık ve nesneler sunan oldukça işlevsel bir veri modelidir. Sonuç olarak, uygulamanızdaki veri akışını izlemek zorunda kalmazsınız.
AngularJS, etkileşimli bir uygulama için kendiliğinden ve açık kodlar geliştirmek için kendi kendine yeten POJO modelinin avantajlarından yararlanır. Tek yapmanız gereken döngüler oluşturmak ve istenen sonuçları elde etmek için özellikleriyle oynamak.
AngularJS nin Diğer Çerçevelere Göre Avantajları:
Artık AngularJS özelliklerinin farkında olduğunuza göre, bazı avantajlarını kısaca özetleyelim:
- Hızlı ve düzgün bir web uygulaması oluşturma esnekliği sağlar.
- AngularJS, aynı işlevselliği sağlamak için daha az kod gerektirir.
- Geliştirilen kod birim test edilebilir.
- HTML tabanlı AngularJS nin benimsenmesi ve bakımı kolaydır.
- Tüm büyük masaüstü tarayıcıları ve akıllı telefonlar AngularJS uygulamalarını destekler.
AngularJS nin Gerçek Hayat Uygulamaları:
AngularJS nin sadeliği küresel tanınırlığı beraberinde getirdi ve en popüler web sitelerinin bazılarının omurgasını oluşturmasına yardımcı oldu AngularJS nin esnekliğini benimseyen bazı önemli web siteleri şunlardır:
- PayPal
- Netflix
- The Guardian
- Upwork
- Lego
Bu framework den en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, web sitenizi tasarlamak için Vayes gibi profesyonel bir AngularJS geliştirme şirketine danışmanızı öneririz.
Web uygulamaları için farklı tarayıcılarda ve cihazlarda uyumluluk sağlamanın yanı sıra, AngularJS diğer web sayfalarını da destekler.
Örneğin, bir WordPress geliştirme firması, tek sayfalı uygulamalar oluşturmak için uygun eklentiler yükleyerek AngularJS nin avantajlarından yararlanabilir.
Komple Client-side(İstemci Tarafı) Çözümü Olarak AngularJS:
AngularJS, eksiksiz bir istemci tarafı çözümü sunmak için kodun DOM ve AJAX gibi farklı yönlerini ele alır. Sonuç olarak, kodunuzun yapılandırılması konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
AngularJS otomatik olarak bir Create, Read, Update, Delete(CRUD) uygulaması oluşturmak için ihtiyacınız olan her şeyi sunar. Tüm önde gelen e-ticaret web sitesi geliştirme hizmetleri CRUD algoritmasını takip eder.
Veri bağlama, bağımlılık enjeksiyonu, kod yeniden kullanılabilirliği, vb. hazır özellikler hızlı geliştirme sağlar.
Zengin özelliklere sahip AngularJS, kullanıcı dostu web uygulamaları geliştirmenizi sağlar. Sınır ötesi uyumluluğu otomatik olarak yönetir ve uygulanması kolaydır.
AngularJS nin bu benzersiz özellikleri, profesyonel gelişim için AngularJS framework ünü kullanmak için birçok zorlayıcı neden sağlar.
Bu bakımdan bir web yazılımı geliştirme şirketi olarak Vayes, web sayfanız için AngularJS den en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır. Daha fazla bilgi için bizimle çevrimiçi kanallarımızdan veya +90 212 855 9404 numaralı hattımızdan iletişim kurabilirsiniz.